Så kan värmepumpar ge oss en bättre framtid

Hus som värms upp av exempelvis olja och gamla radiatorer är allt annat än miljövänliga. Många tror att exempelvis fjärrvärme är mycket, mycket bättre – men ser man till den uppvärmningen så handlar det om ganska höga utsläpp av koldioxid. Om vi fortsätter med olja som uppvärmning så handlar det om ett fossilt bränsle som inte går att återvinna.

Någon gång tar det slut. Det är bara att se på bilbranschen och hur man agerar där för att ta steget bort från detta. Exakt så måste man även tänka gällande uppvärmningen av huset. Vi kan säga att du bor i ett hus i Malmö och att du har olja som uppvärmning – här följer några påståenden så får vi se om du nickar instämmande eller om du skakar på huvudet.

Påstående nummer ett: Du får hela tiden avsätta tid för att beställa olja och vara på plats då den levereras. Många upplever att det här är jobbigt och att det stjäl tid från viktigare saker – familj, socialt liv och arbete.

Påstående nummer två: Din oljepanna går sönder väldigt ofta. Det skapar en oro hos dig och det ger dessutom en kostnad i form av utökad service och olika reparationer

Påstående nummer tre: Du har svårt att planera din ekonomi. Förr var olja ett relativt billig sätt att värma upp huset. Omvärlden har dock stor påverkan på priserna och just nu – och sedan en ganska lång tid tillbaka – så nå de ständigt nya toppnivåer. Vår gene regering har också påverkar: man vill få bort olja som uppvärmning med ett mål på 2020. Det innebär att skatterna är höga och kommer att bli än högre.

Stora fördelar med bergvärme

Vi tror att du känner igen mycket av det vi gått igenom ovan. Vi tänkte dock även göra ditt val lite enklare genom att skriva ner fördelarna som finns med det bästa alternativet – att byta till värmepumpar. Vi kan säga att du har helt perfekta förutsättningar för bergvärme på din tomt i Malmö. Här följer några fördelar med det bytet:

  • Du slipper oroa dig Dagens värmepumpar sköter sig i stort sett själva, de behöver minimalt med service och knappt något underhåll. Till det så brukar även generösa garantier erbjudas – både gällande pumpen som sådan och gällande installationen.
  • Du sparar pengar. Först ett klargörande: det kostar mycket pengar att byta just till bergvärme. Räkna med att du får lägga mellan 80-100.000 kronor för att få allt från borrning, värmepump och installation utförd. Det är borrningen som kostar allra mest, ju djupare man måste borre – desto dyrare blir det. Mycket pengar? Utan tvekan, men här kommer anledningen till att du tjänar på bytet: efter ungefär tio år så har du – tack vare attd u sänker dina årliga kostnader med 80% tjänat ihop investeringen och kan börja räkna hem pengarna. En annan aspekt är att du har en jämn kostnad som gör planeringen lättare.
  • Vår miljö mår bättre Bergvärme handlar om att man – genom en värmepump – använder lagrad solenergi som samlats i berggrunden. Det är grön energi som vi alla mår bra av.
  • Behagligare inomhusmiljö Rätt dimensionering på borrhålet och en rätt kalibrerad värmepump ger dig en jämn och behaglig värme – i varje rum. Under sommaren så kan du justera värmepumpen så att den ger svalka – till en avsevärt mycket lägre kostnad än vad aircondition gör.