Arbetstillstånd – inte förhandlingsbart

När du arbetar och får lön måste du betala skatt. Allting annat är olagligt, vilket också innebär att det måste finnas ett arbetstillstånd för den som arbetar.

Ibland händer det att man skadar sig i jobbet. Det är tråkigt, men det kan ändå vara okej. Du har åtminstone sannolikt rätt till ersättning för de skador som du ådrar dig. Även om det skulle vara så illa att du förlorar ett ben i en olycka på grund av din arbetsgivares slarv så kommer försäkringar att täcka ditt inkomstbortfall när du inte längre kan arbeta.

Det är för att du arbetar på laglig väg. För att du har ett arbetstillstånd. Då är du skyddad vid sådana olyckliga händelser. Det är du inte om du arbetar svart. Jobbar du olagligt utan tillstånd har du inget skydd överhuvudtaget om olyckan skulle vara framme.

Jobba inte utan arbetstillstånd

Med andra ord kan man enkelt konstatera att arbeta utan arbetstillstånd är en mycket dålig idé. Det bör inte rekommenderas till någon, eftersom det är förenat med så många risker. Tyvärr lockas säkerligen många in i ett sådant jobb då man undviker att betala skatt. Men det är en kortsiktig lösning som förr eller senare kommer att straffa sig.

Det är naturligtvis inte enbart upp till dig. Arbetsgivaren har ett minst lika stort ansvar, och är ju inte heller skyddad om den “anställda” på något vis skulle skapa besvär i samband med arbetet. Och framför allt är det förstås olagligt att avlöna någon utan betala skatt. På denna hemsida kan du läsa på mer om arbetstillstånd: arbetstillstånd.net