Är fönster av trä mer miljövänliga?

Ett stort fokus har – med all rätt – kommit att riktas mot vår miljö. Vi har så sakteliga börjat inse att vi har en enda jord och att vi inte kan leva som vi gör idag utan att förbruka alla jordens resurser. Klimathotet ligger över oss och vi måste börja inse att arvet vi ger till våra framtida generationer kommer att vara allt annat än frikostigt. De kommer att få betala våra skulder – om vi inte gör någonting.

Det går att förändra på gräsrotsnivå och där man själv ser över sina livsval. Svenskar ligger – i jämförelse med andra nationaliteter – i framkant. Vi är mer benägna att lämna bilen hemma, att ta cykeln till jobbet, att åka kollektivt, att köpa närproducerat och ekologiskt kött, att sopsortera, att avstå från att flyga och genom att ändra exempelvis uppvärmning för husen och därmed också göra miljön en tjänst.

Det är bra och det är bara att hoppas att fler inser vikten av att ändra sin egen inställning och därigenom också göra alla – över hela jorden – en tjänst.

Byt uppvärmning och se över dina fönster

Vi var lite innan på saken ovan. Hur kan man förändra sitt eget hem och göra det mer miljövänligt och klimatsmart? Att byta uppvärmning är ett bra sätt. Bergvärme kan sänka de årliga kostnaderna för energi och uppvärmning med närmare 80 % och sett till miljön så handlar det om att koldioxidutsläppen minskas radikalt i jämförelse med exempelvis fjärrvärme eller ett hus vars uppvärmning sker med olja. Det är ett bra byte att göra – och samtidigt så kan man även se över husets läckage i stort.

Det spelar nämligen ingen roll vilken typ av uppvärmning man har – är huset inte tätt så försvinner all värme och energi rakt ut. Något som dels är ekonomisk ohållbart och dels också väldigt dåligt för den egna miljön inomhus. Fönster är ofta boven i detta drama. Det är just vid fönster och tak som det största läckaget sker och det är också där man måste rikta sina insatser.

Då och då krävs ett byte av fönster som, precis som allt annat, har en begränsad livslängd. Det givna valet – utifrån den nuvarande lösningen samt utifrån en tanke på vår miljö – är att man som husägare väljer fönster av trä. Kort sagt: har du ett hus med en fasad av trä och där träfönster sitter på detta så är det också troligt att bytet sker till detta material. Men, är det verkligen ditt bästa val? Mycket pekar på motsatsen.

Fönster av plast är en bra lösning

Vi tänkte genom några punkter peka på varför fönster av plast kan vara ett bättre val än trä-diton. Plast som är lite bespottad och som räknas som allt annat än ett miljövänligt material att bygga med. Vi säger att du bor i ett hus i Stockholm och ska genomföra ett fönsterbyte. Det här är nackdelarna med att återigen välja fönster av trä:

  • Livslängd och underhåll: Ett PVC-fönster är underhållsfritt. Som husägare slipper du – årligen, som vid träfönster – slipa, skrapa, kitta och måla dina fönster. Vid det underhållet så sprids ofta miljögifter i naturen. Det är en sak. Den andra handlar om tillverkningsprocessen. I och med att plastfönster sker på löpande band och med utvecklade tekniker så minimeras utsläppen. Hållbarheten är längre och det gör att ett byte sker mer sällan. Allt detta är bra för vår miljö.
  • Bättre isolering För den egna plånboken och det egna inomhusklimatet så är PVC-fönster en bra lösning. Dels så har de energiglas och bättre isolering. Dels så är trä ett levande material; något som kan göra att det rör sig och skapar glipor som i sin tur släpper ut varm luft (och låter kall komma in). Plastfönster är beständiga och rör sig inte.
  • Passar alla hus En myt som man kan passa på att ta död på gäller utseendet och estetiken som plastfönster för med sig. Visst, det är en skillnad mellan trä och plast och visst går det att se vilket material det handlar om. Men, så stor är dock inte skillnaden. Idag så tillverkas fönster i Stockholm av plast med så pass sofistikerade metoder att de efterliknar trä. Det gör att man med fördel kan välja plast även om fasaden är av trä. Till en bråkdel av priset. En av de största fördelarna med plastfönster är att de är betydligt billigare.