Om sidan

Groda - introduktion växthuseffekten.se
Den globala uppvärmningen. Växthuseffekten. Dramatisk klimatförändring. Orden är många och oron är stor för vad som händer med vår miljö och vår jord. Debattens vågor går höga, men trots högt tonläge och stort upplagda internationella klimatmöten på högsta nivå så händer ganska lite och varje månad slås nya värmerekord världen.

Mitt i allt detta står kanske du som privatperson och vet inte vilken fot du ska stå på. Vad kan man egentligen göra, och hur mycket kan man hjälpa till? Hur gör man egentligen för att bli ”klimatsmart”? Finns det en chans att vi kan lämna jorden i någorlunda skick till nästa generation?

Det är här växthuseffekten.se kommer in i bilden. Här kommer vi att samla information, nyheter och konkreta tips om miljöfrågor, och förhoppningsvis kan dessa råd vara till nytta för dig.

Konsumtionen är förstås en nyckel. Hur och var handlar man för att lämna ett så litet fotspår av koldioxid som möjligt? Måste vi äta mindre kött för att minska kornas utsläpp av metangas och hur återvinner vi på bästa sätt för att kunna få igång ett ekologiskt hållbart växelbruk? Hur blir det med oljan, den kanske största miljöboven av alla? Energifrågan kommer vi förstås också att ta upp, med alla dess aspekter på sol, vatten och vindkraft.

Resor är förstås alltid i fokus. Men det är också en politisk fråga, både på lokal, nationell och global nivå. Är tågtrafiken en väg att gå istället för den miljöfarliga flygtrafiken? Bör vi helt enkelt minska på resandet i det stora hela?

På den globala nivån är förstås den stora frågan hur vi ska få med oss de nya starka ekonomierna, som Indien och Kina, på det miljövänliga tåget. Än så länge har de stora nationerna mest sett till sina egna intressen. Inte minst USA och övriga västvärlden.

Här på växthuseffekten.se kommer vi att försöka belysa dessa aspekter många olika vinklar. Du är välkommen att följa med oss på en spännande resa mot en miljövänligare värld.