Klimatsmart turism

Klimatsmart turism - cykelsemester

Turism som respekterar omvärlden

Grön turism, hållbar turism, klimatsmart turism. Kärt barn har många namn och syftar alla till att resa och upptäcka världen utan att slita på den i onödan.

Många i Sverige har fått omvärdera vad en bra resa är. På 60-talet var det hög status att åka på charter till solen och på 90-talet reste många till Thailand för första gången. I dag har fler och fler börjat fundera över om resorna måste vara så långa. Behöver vi flyga till andra sidan jordklotet för att upptäcka världen? Behöver vi turista i Thailand eller USA många gånger för att bli nöjda med vår semester? Eller finns upplevelsen runt hörnet – i vårt grannland, i en annan del av Sverige eller bara runt hörnet?

Gröna turister lär mycket om sin historia

Det har blivit populärt att turista i sitt närområde de senaste åren. Att besöka våra närmsta omgivningar har vi naturligvis alltid gjort, men kanske inte sett på det på samma sätt. Det har inte varit turism för oss. Vi kanske besökte närmsta djurpark, hälsade på släktingar som bodde nära den finaste stranden i grannkommunen eller så tog vi bara tog en natt på en skön camping i grannlänet. För ett par decennier tänkte vi nog inte ens på oss själva som turister då. Men i och med klimathotet har vi blivit mer medvetna, vi tar inte jordklotet för givet på riktigt samma sätt.

Glamping - ett klimatsmart semesteralternativ

Besöksnäringen med sina turistföretag har också blivit bättre på att marknadsföra sitt utbud och sina aktiviteter för kunder som bor nära. Det minskar de långa resorna och därmed också påfrestningen på klimatet. Att turista i sitt närområde ger också den stora fördelen att vi upptäcker våra grannar och nära omgivningar på ett sätt som vi kanske aldrig gjort tidigare. Genom att resa och ta del av natur, kultur och historia på platser som ligger runt knuten får vi en ökad förståelse för hela områdets, landskapet och den egna landsändens roll. Vi lär helt enkelt känna oss själva bättre. Och det tjänar miljön på!

Transporten den stora miljöboven

Att vara på en plats behöver inte betyda ett särskilt stort miljöslitage. Det spelar ingen roll om du badar i det svenska havet eller i medelhavet. För miljöns skull spelar det ingen roll om du äter närproducerat kött i Sverige eller på plats i Grekland.
Det som turismen har att tampas med för att hindra klimathotet är transporterna. Flygresorna och bilåkandet. Fortfarande är det ovanligt att bilförare i Sverige kör med till exempel eldrivna fordon, det är ofta fossila bränslen som gäller fortfarande. Ju mer och ju längre vi kör desto mer gifter släpper vi ut i naturen.

Fjällvandring

Räkna på restiden

Du som nu planerar nästa semester behöver själva tänka till – hur ska jag resa på ett sätt som är så smart för klimatet som möjligt? Kan du ta tåget i stället för flyget? Det beror förstås ofta på hur lång resan är. Men om det handlar om en inrikesresa som med tåg tar ca 3-4 timmar. Tänk då in att flygresan, som i flygtid tar ca 50 minuter, också kräver sin tid med transporter till och från flygplatsen. Lägg till tid som du behöver lägga på att stå i säkerhetskontroll och hur långt i förväg vill flygbolaget att du ska vara på plats innan avgång?

Det är lätt att den totala restiden för en flygning också drar i väg till totalt 3 timmar om du räknar tiden från dörr till dörr. En fördel med att åka tåg är att du ofta stiger av centralt i den ort du ska åka till.

Tågluffa istället för att ta flyget

Familjesemester på tåg eller båt?

Uppriktigt sagt – vad tyckte du själv om att åka på bilsemester när du var liten? Du hade ingen iPad, det fanns ingen “mammas mobil” att låna – men en familjesemester i bil är också idag rätt påfrestande för barnen.

Skulle ni kunna byta timmarna i bilen mot färre timmar på ett tåg tillsammans? För barnen är det roligare att få umgås med föräldrarna, vilket faktiskt är möjligt när ingen av er sitter bakom ratten. Har ni husdjur som behöver följa med går det ofta att boka en särskild avdelning för det. Barn tycker ofta det är kul att åka i husdjursvagnen! Om det känns knepigt kan ni kanske låta mormor vakta hunden en vecka.

Ett annat alternativ för familjesemestern kan vara att upptäcka omgivningarna med båt. Sverige har en lång kustremsa! I till exempel Stockholms skärgård kan en familj köpa ett “luffarkort” och upptäcka närmiljön på vatten med hjälp av båtar mellan skärgårdsöarna och på fast mark cyklar ni för att se de härliga miljöerna. Likande lösningar finns förstås längs Sveriges västkust och vid Höga kusten i Norrland.

Åk färja i Stockholms skärgård

Klimatkompensera din biljett

Självklart vill vi se något annat än Sverige och Norden ibland. Har du eller din familj turistat i närmiljön några gånger är det kanske roligt att ta den där chartersemestern ner till solen ett år. Det viktiga med att fundera över klimatsmart turism behöver inte betyda att ni aldrig ska resa utomland, aldrig resa långt. Men det är klokt att inte slentrianmässigt ge sig av till andra sidan jordklotet varje gång ni ska ha semester.

När du reser utomlands kan du också göra en hel del för att minska klimatets påverkan. Eftersom det är transporten som sliter mest på miljön så kan du klimatkompensera redan när du bokar biljett. Fråga när du bokar biljetten – den går ofta att koppla till en kompensation, till exempel en investeringsfond som utvecklar och finansierar lokala transporter och tjänster som är klimatneutrala.

Sen handlar det om sunt förnuft på plats:

  • Hyr inte bil om du inte måste – ta buss eller tåg för att se det nya landet.
  • Följ hotellets uppmaning om att använda din handuk mer än en gång.
  • Hjälp städpersonalen att sopsortera genom att ställa glasflaskor brevid sophinken.
  • Stäng av fläkt och air condition när du lämnar rummet.
  • I varma länder – dra för gardinerna på dagen när du går ut så behövs inte lika mycket avkylning när du sen kommer hem.
  • Beställ lagom stora portioner mat.

Ha en trevlig semester!