Hur droger förstör vår miljö

Vi fäster idag en större vikt vid miljön och hur vi kan påverka genom att göra smartare val. Det kan handla om att vi köper ekologiskt kött, det kan handla om att vi väljer närproducerat, det kan handla om att vi väljer att låta bilen stå i garaget och där vi antingen cyklar eller åker kollektivt istället. Det är bra och det gör skillnad – tro ingenting annat. Men, det man måste göra är att se andra saker som påverkar hela vår värld, miljö och framtida existens.

Vi tänkte ge ett lite udda exempel på detta och som kanske inte rör folk i gemen, men som ändå kan fungera som en väckarklocka och som kan visa på hur allting hänger ihop. Vi ska titta på hur droger påverkar vår miljö och hur den där linan som någon drar in i näsan under en sen lördagsnatt är att anse som ett narkotikabrott även mot hela vår miljö.

Hur framställer man droger? Inte sällan så handlar det om ljusskygga verksamheter som opererar där polisen inte kan rikta sina insatser. Ser man till kokain så kommer 40 % av all världens kokain från Colombia. Kokainet i fråga och framställningen av detta ligger bakom skövlingen av en fjärdedel av regnskogen i detta land. Själva processen med att framställa kokain innebär dels ett okontrollerbart användande av bekämpningsmedel och dels också med hjälp av rent hemska mängder av kemikalier.

Vi ger ett litet smakprov på vad som normalt används och hur den årliga förbrukningen brukar se ut i Colombia.

  • 385 ton kaliumpermangat
  • 303.000 liter saltsyra
  • 2.1 miljoner liter svavelsyra
  • 15.1 miljoner liter av Aceton och eter

 

Allt detta försvinner inte av sig självt; det sugs upp av jorden och förstör hela vår miljö. Regnskogen är lite av världens filter och som skänker oss syre. Knarktillverkning kommer med en högre prislapp än vad man betalar per gram på Stureplan, så mycket kan vi säga.

Även Europa har problem

I Europa så är det de syntetiska drogerna som ställer till problem. Stora sådana. Vid framställningen så använder man sig av starka kemikalier och gifter. Då processen är färdig och exempelvis den nyproducerade ecstasyn är redo att säljas så måste avfallet – enorma mängder – försvinna. Detta sker inte på någon sopåtervinning.

Nej, tillverkarna ligger tyvärr steget före i denna fråga. Deras driftighet i kombination med att de till mångt och mycket saknar moralisk kompass gör att de inte tvekar en sekund att exempelvis dumpa allting ombord på en båt, sätta denna med kurs mot öppet vatten och därefter sänka den.

En enorm miljöförstöring som sker i områden kring alla våra större europeiska hamnar – Antwerpen, Rotterdam, Hamburg och så vidare. En annan metod handlar om att dumpa avfallet med hjälp av specialbyggda fordon där man, helt enkelt, åker omkring på nätterna och dumpar av gifterna rakt ner i vattenbrunnar. Något som drabbar oss privatpersoner hårt.

Elstölder belastar nätet vid narkotikaframställning

En tredje sak som visar på hur drogtillverkningen sliter på vår miljö handlar om stölder av el och energi. Inte sällan så tjuvkopplar man upp sig och stjäl el från marknätet. I USA så räknar man med att cannabisodlingen ligger bakom en procent av hela elproduktionen i landet. omvandlar man den procenten till ett konkret exempel så skulle den kunna värma upp hemmet för ungefär 2 miljoner privatpersoner. En kostnad motsvarande 32 miljarder kronor.

Detta energislöseri är ytterst allvarligt och då man även måste betänka att cannabis behöver vatten – extremt mycket vatten – för att odlas så har vi även där ytterligare ett bevis på varför droghandeln kommer med att väldigt högt pris. Både för dig, mig, den fattige bonden i Colombia och för den som slutligen köper, använder och utvecklar ett beroende.