Välj bort köttet – ta vegetarisk catering

Måste vi äta så mycket kött egentligen? Svaret är tveklöst nej och detta av flera olika anledningar. Kött är extremt dåligt ur en miljöaspekt. Man brukar säga att djurproduktionen står för hisnande 15% av världens totala utsläpp av växthusgaser och att det är något som måste minskas – tillsammans med allt annat – om vi ska kunna ha ett jordklot kvar att lämna till efterkommande generationer. Det krävs ingen större ansträngning att minska på sitt köttätande och det har heller inga negativa effekter på vår hälsa. Tvärtom: genom att dra ner på köttätandet så minskas risken för cancer i magsäcken och i ändtarmen.

Många pekar på att kött är en naturlig del av vår kost och att vi genom detta förser våra kroppar med livsviktiga proteiner och järn. Det är sant, men lika sant är även att dessa proteiner och järnet går att få på annat sätt och att den vegetariska menyn idag ger dig alla näringsämnen du behöver för att klara vardagen.

Och: är verkligen kött en så pass naturlig del av vår kost eller är den en efterhandskonstruktion? Vi är beredda på att säga att de största motståndarna till en mer vegetarisk kost är de som kommer att förlora på omställningen i fråga. Det handlar om avancerad lobbyism från köttindustrin och alla aktörer där. Att äta en köttbit någon gång är inte fel, det är när det sker på daglig basis som det går galet för oss alla.

Dessutom så finns det en ekonomisk vinst också – vegetarisk kost är ofta billigare. Varje dag du väljer bort köttet gör du oss alla en tjänst. Detta oavsett om det handlar om en vardagsmiddag, om catering eller om ett besök på en finare restaurang i Stockholm.

Är inte vegetarisk catering tråkig?

Vegetarisk kost och vegetariska menyer dras med många fördomar och det är dags att börja sticka hål på dessa seglivade bubblor. Om vi säger att du skulle vara i behov av catering till en fest i Stockholm och sneglar mot den vegetariska menyn så skulle du förmodligen bli ganska överraskad av både urvalet – stort – och utformningen – spännande.

Det som förr var synonymt med vegetarisk catering gäller definitivt inte och där en rätt från den menyn innebar en tristare sortens grönsallad eller möjligen några tomater och lite mozzarellaost. Idag så vegetarisk catering någonting som ofta är mer smakrik, mer avancerad och tillagad med mer omsorg än de animaliska alternativen. Du kommer inte att bli besviken och det kommer inte dina heller att bli.

Varför väljer inte fler vegetarisk kost?

Lösningen för att få fler att välja alternativ från den gröna menyn är inte helt enkel. Det mesta handlar om att ändra folks inställning och attityd. I Sverige – och övriga västvärlden – är köttätande så pass djupt rotat att det kommer att ta tid att ställa om. Man är van att äta korv, bacon, fläskfilé och köttfärs och det är också så att en perfekt hemmakväll ofta innehåller en måltid där en rejäl köttbit ställs på bordet. Detsamma gäller grillningen.

Vad grillar du? De flesta väljer en köttbit och många är villiga att låta prislappen styra valet också. Hellre en billig bit fläskfilé från Tyskland eller Danmark än att köpa närproducerade grönsaker. Som sagt; det kommer att ta tid att ändra detta och för många så handlar det om hopplösa fall. Lyckligtvis så finns en yngre generation och det finns kvinnor som verkar ha insett problemet på en lite djupare, mer existentiell, nivå. Dessa bör få mer plats rent medialt och visa att det går att göra omställningen.

Dessutom: på gräsrotsnivå kan man också påverka. Om du – som i vårt exempel – ska beställa catering så kan du välja vegetarisk sådan och göra ett aktivt val för samtliga gäster. Visst, det kanske grymtas en del hos manliga gäster, men det brukar ge med sig så fort den första tuggan lämnat gaffeln.