Tänk på miljön när du ska renovera ditt badrum

Allt fler tänker på miljön – i allt fler sammanhang. Just badrummet är en del av huset som kan förbruka ganska mycket energi, så att tänka på det även i badrummet kan göra en stor skillnad för klimatet vi lever i. Många förknippar kanske miljömedvetenhet med kostnader, men så behöver dock inte vara fallet. Mer miljöanpassad utrustning är ofta utformad för att förbruka mindre, vilket du som husägare kan spara en hel del pengar på, på lång sikt.

Vattensnålt duschmunstycke

De flesta märker ingen större skillnad mellan ett ”vanligt” munstycke och ett vattensnålt duschmunstycke. Fördelen med ett vattensnålt duschmunstycke är givetvis att du förbrukar mycket mindre vatten, vilket både är snällt mot miljön och din plånbok. Själva inköpskostnaden kan visserligen vara något högre, men med tanke på mängden vatten du inte förbrukar, men skulle ha förbrukat med ett vanligt munstycke, kan det bli en hel del pengar som sparas på lång sikt.

När du gör budgeten för din renovering kan det alltså vara en god idé att sätta undan lite extra pengar för inköpskostnaderna. På så vis kan du köpa utrustning som sparar dig pengar på lång sikt. Ett annat klimatsmart alternativ är ju att duscha kallt istället – men det är det inte alla som tycker om.

Belysningen

När du ska göra en badrumsrenovering i Stockholm är belysningen en viktig del. Det går dock att på flera sätt få till en energismart belysning som inte behöver kompromissa med hur du vill att ditt badrum ska se ut.

Ett välkänt, och mycket effektivt, sätt att minska energiförbrukningen på är att använda sig av LED-lampor. Det kräver dock lite mer planering än annan belysning, eftersom skenet från LED helt enkelt inte är lika starkt. Belysningen kan även kompletteras med kandelaber, som ger ett varmt och behagligt ljus.

Renovera badrum är något som kräver mycket eftertanke och för att göra det miljövänligt krävs ännu lite mer planering. Som nämnt tidigare i texten är det dock inte bara miljön du skonar genom att till exempel sätta upp LED-belysning – utan också din plånbok.

Interiören

Det finns inredningsattiraljer och möbler där fabrikanterna tar mer eller mindre hänsyn till miljön när de produceras. Det bästa är kanske att leta efter inredning som är Svanenmärkt. Det behöver dock inte betyda att all inredning som inte är märkt är skadligt ur en miljösynpunkt.

Det här lönar sig kanske inte lika mycket i plånboken som LED-belysning och vattensnåla munstycken, men interiören är generellt sett av hög kvalitet vilket att gör att det kan kännas som en god investering på lång sikt. Med det sagt är interiören en viktig faktor att ta hänsyn till när man ska renovera badrum – både kvalitet och pris är något som måste vägas in.

Toaletten

I dagsläget finns det toaletter som endast använder 2 liter vatten vid spolning. Tidigare var det vanligt med toaletter som använde hela 15 liter. Det här gör givetvis en enorm skillnad i vattenförbrukningen och är även hälsosamt för miljön.

Det är däremot inte alla hus som klarar av en toalett som endast spolar 2 liter. Ibland kan det helt enkelt vara för svagt för att få tillräckligt bra tryck i rören. Om du ska renovera ditt badrum och är osäker på om det räcker med 2 liter, är det ett bra alternativ att välja en toalett som använder 4 liter. Det är fortfarande en stor skillnad mot 15 liter, samtidigt som det säkerligen ger tillräckligt bra tryck.