Snabba tips för att minska din egen klimatpåverkan

Närodlade morötter

Allt fler tycks bli mer miljömedvetna vilket gör att fler tänker en gång extra över hur ens handlingar påverkar miljön. Faktum är att det finns otaliga sätt att minska sin klimatpåverkan på.

Tre av de enklaste är:

Minska bilåkningen

Det här har nog de allra flesta koll på. Världens bilar är en av de största bovarna när det kommer till klimatet. Att köra mindre bil är enklare för vissa än vad det är för andra. Bor du i en storstad har du garanterat lättare att minska på bilåkningen till förmån för kollektivtrafiken.

Om du istället bor i en liten ort kan det bli svårare. Det finns dock saker man kan göra för att minska sin klimatpåverkan genom minskad bilåkning även ute på landet. En av de sakerna är att samåka.

En annan är att aktivera sig och cykla eller gå mer. Annars kan du tänka en gång extra på miljön vid nästa bilköp och välja en bränslesnålare (eller till och med eldriven) bil.

Handla närproducerat

Maten som slutligen hamnar på våra matbord har ofta rest en lång, lång väg för att komma dit. Genom att handla närproducerat förkortar du den resan markant. Det här gäller inte bara kött och grönsaker – att så ofta som möjligt köpa svensktillverkade prylar hjälper också.

Att handla närproducerat är inte bara gott för miljön. Ju färskare maten är, desto bättre kommer den att smaka och desto hälsosammare är den för kroppen.

Snåla med elen

När det kommer till elektriciteten finns det mycket du kan göra för att minska din klimatpåverkan. Förutom de välkända sätten, så som att inte ha TV och dator på standby, kan du till exempel se till att handla LED-lampor istället för de klassiska (och mer energikrävande) glödlamporna.

Ett annat sätt är att se över sin isolering. Att byta ut gamla fönster kan göra mycket för både miljön och plånboken. En stor fördel med att snåla på elen är just det att det också är bra för ekonomin.

Många husägare väljer också att se över sin uppvärmning. Ett alternativ är att installera en värmepump, som är en mycket energisnål och miljövänlig uppvärmningsmetod. En värmepump är en investering som garanterat lönar sig – både för klimatet och plånboken.

Att snåla med elen behöver inte betyda att du ska sluta titta på TV eller sitta framför datorn. Att bli mer energisnål är till stor del en fråga om att lära in ett par vanor – så som att vara noggrann med att alltid släcka lampan när du lämnar ett rum. Eller att stänga av Tv:n istället för att låta den stå och dra ström i standby-läge.