10 snabba tips för att leva mer hållbart

hållbart lantbruk

Alla måste vara med och hjälpa till för att spara på jordens resurser. Det krävs inga underverk, det kan räcka med att endast förändra en eller ett fåtal vanor för att på så sätt dra sitt strå till stacken. Här har vi samlat tio snabba tips på hur du kan leva en mer hållbar livsstil.

 1. Återvinn!

  Istället för att hela tiden köpa nytt när någonting går sönder kan du börja ta för vana att försöka reparera och återanvända gamla saker. Kläder såsom jeans och skjortor går ofta enkelt att laga med lite nål och tråd. Behöver du köpa nytt kan du enkelt hitta snygga alternativ i någon av alla second hand-butiker som finns i landet.

 1. Välj grönsaker istället för kött.

  Kött- och mjölkindustrin står för ungefär en femtedel av världens sammanlagda utsläpp av växthusgaser. Genom att dra ner på användandet av animaliska livsmedel kan du därmed bidra till en mer hållbar global konsumtion. Vi säger inte att du måste sluta äta kött helt och hållet. Bara att minska konsumtionen får snabbt positiva miljöeffekter, plus att det även är bra för din hälsa.

 1. Handla ekologiskt när möjligheten ges.

  Inte alla inköp måste vara ekologiska, ibland blir det ohållbart på grund av alldeles för höga priser och ibland finns det inte ekologiska alternativ men om du med jämna mellanrum väljer ekologiskt bidrar du till en mer hållbar handel.

 1. Handla mat efter säsong!

  Genom att handla frukt och grönsaker efter säsong bidrar du inte bara till en mer hållbar handel, du får även ett mer varierat grönsaksutbud att välja på sett över ett helt år. Samt mer pengar över i plånboken då grönsaker som är i säsong oftare är betydligt billigare än de som inte är det.

 1. Var sparsam med elen.

  Dra alltid ur sladden på elektronisk utrustning som du inte använder och se till att släcka lamporna när du lämnar ett rum. Du kan även spara på elen genom att välja energisnåla vitvaror och andra typer av elektroniska apparater. Ta kontakt med ditt elbolag om du är intresserad av att få andra tips på hur du minskar din elförbrukning.

 1. Tänk på dina transporter!

  Välj så ofta som möjligt det mest hållbara alternativet! Cykla eller ta kollektivtrafiken istället för bilen. Välj tåg istället för flyg och klimatkompensera de gånger du trots allt måste välja flyget.

 1. Handla mindre!

  Genom att minska din totala konsumtion kan du enkelt bidra till ett mer hållbart samhälle. Se över dina inköp och köp endast nya produkter som du verkligen behöver. Detta leder inte bara till en minskad produktion utan även till ett minskat sopberg som även det är en stor miljöbov.

 1. Tänk på förpackningen!

  Många produkter är idag inkapslade i upp till 3-4 olika typer av förpackning och genom att välja varor som har mindre förpackning kan du bidra till att minska mängden sopor som slängs varje år.

 1. Ta med egen tygkasse när du handlar!

  Istället för att köpa en ny plastpåse varje gång du går till affären kan du spara in på miljön genom att ta med en egen hållbar tygkasse. Det är inte bara praktiskt utan kan även vara snyggt då det idag finns många tygkassar med häftig design!

 1. Håll dig uppdaterad!

  Läs så mycket du kan om vad som sker med miljön och miljöfrågor. På så sätt hänger du med i utvecklingen och kan vara med i starten när nya idéer och lösningar presenteras.