Måla miljövänligt och gör oss alla en tjänst

Det kan väl inte undgått någon att vår jord håller på att duka under som en följd av hur vi lever. Vi måste göra någonting och det måste ske nu – helst igår – för att rädda planeten för att kunna överlämna en stafettpinne till våra barn. Det går att göra förändringar i det lilla. Allt handlar inte om Kina, Indien, Polen och Bangladesh (och många andra länder) och deras utsläpp – alla har en roll att spela i den här pjäsen och alla kan göra skillnad.

Du kan lämna bilen hemma, du kan cykla, du kan sluta använda plast, du kan välja bort kött, du kan välja solpaneler till ditt hus i Stockholm, du kan välja bergvärme snarare än den gamla oljepannan som nu värmer huset – kort och gott: du kan göra en daglig skillnad som gör oss alla gott. Någonstans måste det börja och alla måste bidra med det lilla man kan. Varje liten gest kommer att skapa bättre förutsättningar för vår planets överlevnad.

Ta bara en sådan sak som att måla om i ditt hem. Hur kan du göra det på ett miljövänligt sätt? Jo, genom att anlita en målare som använder sig av vattenbaserad färg och som inte använder sig av starka kemikalier för att exempelvis tvätta den vägg som ska målas. Här ska man veta att den vattenbaserade färgen idag är legio i branschen och att man generellt sett använder den som standard.

Målare och färgleverantörer tar sitt ansvar – men du kan trots detta även göra val som ytterligare kan skapa ett mer miljövänligt måleri. Du är den som ska köpa in färgen och här ligger det på ditt ansvar att dels välja en vattenbaserad sådan och dels också på att välja ekologisk färg. Ekologiskt färg innehåller mindre pigment och det kostar lite mer pengar att göra det valet. Men, i vissa lägen måste man också välja med andra faktorer än plånboken i åtanke. Så många kronor extra blir det inte.

Är din målare miljömedveten?

Den målare du ska anlita bör har ett uttalat tänk och välarbetad policy kring miljön. Det är ett krav du ska ställa då du tar in offerter och förklarar vad du behöver hjälp med. En sådan policy kan röra allt från tvätt av penslar, rivningsarbete samt återvinning av överbliven färg och hur man kasserar gamla färgburkar och material på vald återvinningsstation i Stockholm. Återigen: en sådan målare kanske kostar lite mer pengar än vad en “vanlig” målare i Stockholm gör.

Dock: en målare idag kostar sällan så mycket pengar. Dels som en följd av konkurrensen i Stockholm och dels som en följd av att du kan använda ditt Rot-avdrag för jobbet. Du kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden genom denna skatterabatt – med ett årligt och personligt tak på 50.000 kronor. Så mycket kostar det inte att göra ett mer aktivt val – ett val som kan påverka oss alla på ett positivt sätt.