Lund ska bli helt fossilfritt 2020 – och arbetet är redan på god väg. På kommunens önskelista står en robotgräsklippare, styrd av GPS. Robotgräsklipparen kan klippa hela 30 000 kvm2 i en omgång.
De bensindrivna arbetsredskapen har redan börjat fasats ut – och de sker nu i än snabbare takt. Lunds kommun vill nämligen köpa in en robotgräsklippare som har en otrolig kapacitet. Gräsklipparen styrs med GPS.
Priset är lite dyrare än en vanlig gräsklippare, kan man lugnt konstatera. 200 000 kronor för Lunds kommun komma fram med ifall de ska köpa den med GPS styrda robotgräsklipparen. Samtidigt kan den ju dock spara pengar på lång sikt då inga dyra pengar för bensin kommer att behöva betalas. Anders, som sysslar med markentreprenad, kommenterar robotklipparen så här:
- De anställda får en godare jobbmiljö. De behöver inte stå ut med alla vibrationer och avgaser, konstaterar han och syftar på alla de gräsytor som finns i Lund. Allt från fotbollsplaner till mindre parker och gräsmattor.
- Den kan klippa i en backe som lutar maximalt 45 grader. Så det är inget större problem. Visst är den något dyrare vid själva inköpet, men på lång sikt sparar man pengar på den här produkten. Jag har länge sökt efter en gräsklippare som har en sådan stor kapacitet som denna, säger Anders som tidigare nämnt är bekant med markentreprenad.
Kommunen har redan införskaffat sig robotgräsklipparen på prov. Huruvida de bestämmer sig för att använda den återstår att se. Lund, som redan är känt för att vara långt framme gällande teknisk utveckling, skulle vara den första staden i Europa att använda sig av klipparen.
Kommer med vissa fördelar
För någon som sysslar med markentreprenad kan man nog konstatera att det finns klara fördelar med att skaffa sig en gräsklippare av den här typen. Mycket pengar finns att spara, då markentreprenad generellt sett förknippas med gräsklippare som är dyra i drift och som ger förarna en ganska dålig arbetsmiljö.
Sen är det självklart fördelaktigt ur ett miljövänligt perspektiv. En robotgräsklippare sparar inte bara på bensinpengarna – det sparar också på avgaserna. En markentreprenad som mer och mer använder sig av icke fossila bränslen kommer givetvis att ha en god inverkan på klimatet.
Syftet från Lunds kommun är ju just också att värna om miljön – 2020 ska lund helt ha fasat ut de fossila bränslena. Huruvida Lunds kommun når det här målet återstår att se – men med den här nya robotgräsklipparen är de ett steg längre fram på vägen.