Han ploggar för ett finare Nacka

Två kvinnor ploggar

Plogga är en trend som började i Sverige och som sedan spred sig över hela världen. Ordet kommer en sammansättning av ”plocka” och ”jogga” som blev ”plogga”. Det är precis vad det handlar om. De som är ute och joggar passar på att plocka skräp och bidrar med sin städning av utemiljön till en bättre miljö. 

Media har varit snabba att skriva om denna nya trend och personer som regelbundet ploggar. Bland annat skrev Nacka-Värmdö Posten om en man i Nacka som verkligen satt denna motionsform på kartan i Sverige. Han var nämligen en av initiativtagarna till den stora ploggrörelse som idag finns i landet.

Började med ett skräp

Ingen kan göra allt – men alla kan göra något. Om fler hjälptes åt med städning och plockning av närmiljön skulle det bli betydligt finare. För initiativtagaren togs första steget när han flyttade till Nacka och började cykla till sitt jobb. På vägen såg han en hel del skräp och som mynnade ut i att han genomförde lite enkel städning på vägen till jobbet, eller vart han nu var på väg. Detta genom att plocka upp ett och annat skräp under sin löprunda. 

Han skrev om detta i olika löpgrupper och fick snart fler med på tåget. När sedan media uppmärksammade fenomenet tog det rejäl fart. Samtidigt är det omöjligt att veta hur många som ploggar i sin vardag. Det är knappast en organiserad rörelse med medlemmar utan snarare egna initiativ. Men samtidigt har lokala grupper skapats som gör promenader och löprundor tillsammans – när även skräp plockas upp. 

Städning och motion gemensamt 

Starten till denna städform togs i Nacka  och här finns även flera grupper. Bland annat kan man gå med i Facebookgruppen ”Plogga i Järla (Nacka)”. Via Facebook annonserar de ut var kommande städning kommer att genomföras och man kan där även anmäla sitt deltagande. 

Hemsidan ger råd

Önskas mer information om ploggning kan det hittas på plogga.se. Här går det även att läsa om rörelsen både nationellt och internationellt. 

Föreningen Plogga startades 2016 och har en enkel och tydlig filosofi – att skapa en ren värld. Detta sker genom att man vänder på en negativ trend. Det kommer alltid finnas människor som slänger skräp i naturen men om det finns ännu fler som plockar upp, kommer det att bli rent i längden. Det är sällan som städning blir en folkrörelse och skapar föreningar över hela världen, men så har det blivit det med ploggningen; en rörelse som idag finns representerad i cirka 45 länder. Läs mer om en städfirma som kommer ut och utför städning i Nacka.