Bilen bidrar till en sämre miljö i Stockholm

Att köra bil är en frihet, men det handlar om en kostsam sådan. Dels så kostar både bensin och diesel mycket pengar och påverkar ekonomin hos den enskilde bilägaren. Dels så är kostnaden hög sett till hur mycket avgaser som en bil de facto släpper ut och som skadar vår miljö.

I en större stad som Stockholm så försöker man aktivt att minska användandet av bilen och man gör det genom att erbjuda alternativ i form av en utökad – och förbättrad – kollektivtrafik och genom att bygga ut antalet cykelbanor samt göra dessa säkrare att cykla på.

Det är naturligtvis bra, men man ska heller inte glömma att bilen för många är en absolut nödvändighet för att klara vardagen. Man kan ibland få intrycket av att Stockholm som stad försöker trycka dit bilister genom att förbjuda dubbdäck på vissa gator, genom vägtullarna och genom att hela tiden försvåra genom att minska på antalet parkeringsplatser. Så är inte fallet, men något måste göras och tyvärr så hamnar även de som har ett stort behov av sin bil i kläm.

Ta körkort, men tänk över din bilkörning

Ska man då avråda en ung person i Stockholm från att ta körkort? Definitivt inte. Att ta körkort genom en trafikskola är fortfarande att rekommendera. Man ska komma ihåg att det händer väldigt mycket på hur våra bilar tillverkas också. Inom kort så kan elbilen kommit att ersätta bensin- och dieselbilar totalt. Ett körkort är fortfarande nödvändigt att inneha – både nu och i framtiden. Som sagt, att köra bil är en frihet som man absolut inte ska ta ifrån någon.

Däremot kan man ta sitt körkort och därefter börja fundera på hur ofta man behöver köra bil – och om man behöver en sådan överhuvudtaget behöver en sådan i den stadsdel/förort man bor i. I Stockholm finns ett välutvecklat system med bilpooler där man kan anmäla sig. Det finns bilar tillgänglig att låna och dessa finns i flera olika storlekar. Ett system som kommer att bli ännu mer vanligt i framtiden, det garanterar vi.

Ska du iväg och storhandla eller åka på en weekendresa så kan du anmäla dig och hämta bilen i fråga då du väl behöver den – till en billig summa.

Summa summarum: Använd bilen med förstånd och se till att i högsta möjliga grad dra nytta av de alternativ som finns i Stockholm. Använd den då du verkligen har behovet och inte för att åka några hundra meter för att köpa en hamburgare.

Kör mer miljömedvetet och minska utsläppen

Vi nämnde en trafikskola ovan. Det skedde inte av någon slump. Faktum är nämligen att en elev som genomfört sin utbildning på en sådan har en förmåga att köra mer miljömedvetet än vad en elev som enbart kört privat gör.

Från en trafikskolas sida så är ecodriving mer än ett vackert ord som ligger rätt i tiden: där handlar det om att varje elev ska vara medveten om att bilen går att framföra på ett sådant sätt att miljön tar minimal skada. Genom motorväxling, genom längre inbromsningar och genom en bättre körplanering så lär man sig att – omedvetet – minska utsläppen.