Grön energi för en bättre framtid

Att vår miljö blir allt sämre är ett faktum och en realitet som vi snabbt måste ändra innan det är för sent. Detta gäller inte enbart på högsta politiska nivå – nej, i den här frågan har vi alla ett ansvar. Det som sker i dagsläget är att de största staterna – Ryssland, Kina och USA – samtliga sätter upp miljömål som de inte följder – misslyckas en av dessa så har de andra två någon att skylla på och kan således i skuggan av detta misslyckande fortsätta pumpa ur sig avgaser i samma takt. Det vi menar med detta är att förändringen måste komma på gräsrotsnivå och hos varje individ och här är vi i Sverige inget undantag. Även om vi de facto ligger ganska bra till gällande våra klimatmål så innebär inte det att vi på något sätt har ryggen fri.

Tvärtom – det kanske är så att det är vi – tack vare våra ekonomiska förutsättningar som måste visa vägen. Menas med detta: i Sverige har vi relativt gott om pengar och om vi ger exempel på hur en sådan förändring kan se ut så spelar det ingen roll om vi talar om en vanlig husägare eller en större bostadsrättsförening – principen är densamma gällande det vi talar om här. Ny energi.

Genom att en större bostadsrättsförening kanske byter till bergvärme och installerar en fastighetsvärmepump så tar de också tillvara på jordens resurser, får grön energi och dessutom – detta är viktigt – billigare sådan. Det är nämligen så att ett byte av fastighetsvärmepump kommer att spara pengar och ganska rejäla sådanda – ett skäl som också kan fungera utmärkt som argument till varför man bör överväga ett byte. Samma princip som för en fastighetsvärmepump till en bostadsrättsförening gäller också för en privatperson – man byter energikälla och skaffar sig grön och billig energi till sitt hus eller sin villa.

Sverige tar täten

Det är så vi i Sverige måste tänka. Vi har faktsikt råd – i väldigt många fall – att byta energi och visa vägen för andra länder i världen. Berg-, jord-, vatten-, eller luftenergi spelar ingen roll- det finns värmepumpar för alla ändamål och detta oavsett också om man bor i en större fastighet eller i en villa där man på egen hand tar hand om skötseln. Ser man till Sveriges största stad Stockholm så är det nog där som detta måste ta en början.

Kan fler bostadsrättsföreningar i Stockholm byta fastighetsvärmepump och ge sina medlemmar bättre värme och energi – ja, då kommer fler städer att så småningom följa efter. Att vi i Sverige klarar våra mål är således ingen ursääkt – det ska ses som en sporre att vi kan göra betydligt mer. Det handlar trots allt om våra framtida generationer och det arv vi lämnar till dessa.