Miljövänliga möten

Fler och fler företag inser vikten av att göra sitt för miljön. Men för dig som inte riktigt vet hur du kan hjälpa miljön på ditt företag så finns det lite bra tips och knep:

Välj material med omsorg

Om ni verkligen måste ha massor med papper och liknande på kontoret – välj återvunnet papper och fortsätt sedan att återvinna. Det gör miljön gladare och vi slipper ta ner fler träd för att skapa pappersmaterial. Om ni kan undvika att skriva på papper så är det bättre att ha ett bra anteckningsprogram på datorn eller en surfplatta. Då slipper ni kladdpapper som bara åker rakt i soptunnan. Om ni behöver köpa in nya kontorsmöbler så finns det dessutom företag som sysslar med begagnade kontorsmöbler. Begagnat behöver inte betyda att det är gammalt och slitet, det kan fortfarande vara i bra skick. Billigare för företaget och bättre för miljön utan tvekan!

Välj lokal med bra läge

För att undvika att anställda och besökare ska behöva ta bilen till era kontorslokaler – välj en lokal med bra läge så man enkelt kan ta sig dit kommunalt. I storstäder går bussar, tåg och tunnelbanor tätt efter varann och då slipper anställda och besökare ta bilen till er. En SL buss tar upp till närmare 50-60 personer, i snitt åker Stockholmare 1-2 personer i en personbil. Därför kan ditt läge verkligen hjälpa miljön i form av att avgaserna minskar när det är enkelt att ta sig till er lokal utan bil.

Onlinemöten och videokonferenser

För företagare som verkligen vill bidra till en bättre miljö så bör man tänka på hur man arrangerar möten, konferenser och kundbesök. Att flyga in personal, betala hotellnätter och ta sig till externa konferenslokaler är också något som bidrar till en sämre miljö. Ett flygplan släpper ut massor med onödiga avgaser och ämnen som förstör vår planet. Att istället ha videokonferenser och möten online gör att vi både bidrar till mindre utsläpp, men som företagare sparar man både pengar och tid också. Det är dyrt att flyga in personal, betala hotellnätter, reseersättningar och annat som tillkommer vid möten och konferenser. För företag som har mycket utländska möten så kan tre möten i Asien ta en vecka att plöja igenom, med möten online så kan man istället beta av tre möten på en dag!

Det finns roligare saker att lägga pengarna på, kanske ett bidrag till WWF eller Naturskyddsföreningen?