Återbruka mer – ge nytt liv till gamla möbler

måla om en gammal stol

Ett smidigt och enkelt sätt att ge dina gamla möbler nytt liv är att måla om dem. Det behöver inte vara särskilt komplicerat och tar inte heller särskilt lång tid i förhållande till de pengar du sparar in på att slippa köpa nya möbler. Det kan också vara roligt och rogivande att få ge utlopp för din kreativa ådra och när du är klar har du en helt ny möbel som kommer förgylla ditt hem en lång tid framöver. Du bidrar även till ett mer hållbart samhälle genom att dra ner på konsumtionen och därmed spara på jordens begränsade resurser.

Här följer några enkla tips som kan underlätta för dig som inte har så stor vana av möbelmåleri. Vi tar dig genom hela processen från start till mål!

Följ våra sju enkla steg!

  1. Börja alltid med att rengöra noggrannt. Tvätta och torka av möbeln för att få en plan och ren yta att arbeta med. Se till att du kommer åt i alla små hörn och kanter så att det inte finns några smutsrester kvar. Ett bra tips är att använda en gammal tandborste för de mest svårrengjorda områdena.
  1. Därefter är det dags att gå över hela ytan med ett fint sandpapper (använd ett nummer mellan 300 och 500). Ta din tid och tänk på att ju mer noggrann du är i början, desto lättare blir det att få till ett bra resultat. Torka sedan bort dammet med förslagsvis en microfiberduk eller liknande.

slipa stol

  1. Nu är det dags att se efter om det finns några hål eller andra skador som måste spacklas. Använd snickerispackel och se till att du täcker hål och skador ordentligt innan du låter spacklet torka. Slipa sedan spacklet med ett fint sandpapper och torka försiktigt bort allt slipdamm.
  1. Måla sedan de spacklade områdena med grundfärg och låt den torka ordentligt!
  1. Nu är det dags för grundmålning av hela möbeln. Vi rekommenderar minst 2 strykningar för bästa möjliga resultat. Kontakta en färghandel och låt dem hjälpa dig med att välja rätt färg.

måla stol

  1. Efter grundmålning är det bra om du slipar den målade ytan med ett väldigt fint sandpapper (nummer 500 eller 600) för att skapa bästa möjliga vidhäftning när du ska måla med den avslutande färgen.
  1. Nu är det äntligen dags att måla med snickerifärg. Stryk minst två gånger och se till att färgen torkar ordentligt (vänta minst ett dygn) efter sista strykningen innan du börja använda möbeln!

Vi hoppas att du får nytta av den här guiden. Dock är det inte alla som orkar, kan, eller har tid att måla om sina egna möbler. Då finns det många kompetenta målare här i landet som gärna hjälper dig med att ge dina gamla möbler nytt liv!