Ett företag inom VVS kan bidra till en bättre miljö

Hur värmer du upp ditt hus? Vilken energikälla har du egentligen och finns det i så fall några andra alternativ? Många har dels knappt någon aning om detta och många har ingen aning om att det faktiskt är möjligt att byta – och att ett byte i så fall skulle vara positivt ur flera olika synvinklar. En bättre egen ekonomi, en bättre planering gällande sina pengar och en bättre miljö – för alla.

Har du ett hus i exempelvis Malmö som värms upp av en gammal oljepanna så är du också fullt medveten om att denna källa skapar problem för dig. Dels så är priset väldigt varierande – men sällan lågt – dels så krävs det planering och att man alltid måste veta när oljan tar slut och då det är dags att fylla på ett nytt lager. Dels så är oljan inte förnybar och det är ingen oändlig resurs. Den kommer att bli ännu dyrare och då det dessutom skadar vår miljö så finns det inga anledningar att hålla sig kva vid detta dyra, miljöförstörande element.

Det finns andra alternativ och vi kan ge ett sådant som exempel: bergvärme. Bergvärme innebär att man värmer upp huset med energi från solen som lagrats i berggrunden. Det är rakt igenom grön energi och det enda som egentligen krävs är dels rätt förutsättningar och att installationen sköts av en skicklig firma inom VVS i Malmö.

Bergvärme är rakt igenom grön energi

Varför tar då inte alla tag i detta och investerar i bergvärme? Av den enkla anledningen att det är dyrt. Det är inte företaget inom VVS som kostar pengar – installationen är inte alls särskilt kostsam. Istället handlar det om borring och hur djupt man måste borra för att nå källan. Vissa områden är bättre lämpade än andra och i vissa fall så blir kostnaden på tok för hög för att det ska löna sig. En smärtgräns värd att nämna ligger någonstans kring 120.000 kronor.

Överstiger installationen av bergvärme – inkluderar borrning, en firma inom VVS, bergvärmepump, återställning av tomten och med Rot-avdraget medräknat – så är det inte lönsamt. Där kan istället exempelvis vatten-, vind-, eller jordvärme vara en bättre lösning – som utgår från samma principer innebärande att man tar tillvara på den naturliga energi som finns omkring oss. Det tydliga med bergvärme dock, det är effekten. Rent konkret så kan ett byte från en oljepanna till bergvärme spara in 80% i rena kostnader för energi – varje år.

Det krävs ingen matematiker för att se värdet i detta och att det handlar om en ren investering. Runt tio år får man räkna med att det tar innan man får tillbaka kostnaden. Efter det så är det bara att räkna hem pengarna. Det är något som gör stor skillnad – både för den egna plånboken och för oss alla som lever på jorden. Tänk på att den rätta effekten av bergvärme endast fås genom att borrhålet är rätt dimensionerat och att värmepumpen installeras av en certifierad firma inom VVS som fullt ut kan matcha kapaciteten efter hur ditt hus i Malmö ser ut. Läs mer om VVS: https://www.vvsmalmö.biz