Dags att köpa elbil och ta körkort

Har du länge drömt om att köra bil, men avstått på grund av den negativa miljöpåverkan det medför? I så fall har du kanske börjat vädra morgonluft nu, med tanke på den snabba utvecklingen av elbilar. Efter Teslas succé verkar det som att alla de större biltillverkarna har fattat galoppen och på allvar börjat satsa på elbilar. Och det är inga små företag vi talar om. dessutom finns en enorm teknisk kompetens där, som förhoppningsvis kan sätta spinn på elbilstekniken och få bilarna snabbare, säkrare och framför allt öka deras räckvidd, så att elbilar, till sist, till och med blir bättre än gamla fossildrivna bilar.

Bensindrivna bilar kommer att försvinna

Redan inom några decennier kommer bensin- och dieselmotorerna att ha hamnat på historiens skräphög. Bilen har betytt enormt mycket för människan utveckling, men det har kostat, och priset har varit miljö och människors hälsa. Länge har man vetat om hur skadliga avgaserna från bensinmotorerna är, men så länge mäktiga oljestater och miljöarroganta bilköpare har styrt hur biltillverkarna tänkt har produktionen av bensin- och dieseldrivna bilar fortsatt, trots att kunskap om elmotorer funnits länge.

Elbilar i alla klasser

Men nu har brytpunkten nåtts, och biltillverkarna har insett att konsumenterna faktiskt vill ha elbilar. Tesla innebar status, och de hetaste bilarna från alla de stora biltillverkarna kommer från och med i år och framöver att vara elbilar. Men vi kommer även att få se en stor satsning på billigare och smärtare elbilar för den breda massan.

Elbilar kan köra fort, de är säkra, de är tysta och de är sköna, men än så länge har de ganska dålig räckvidd. Men bara inom några år kommer en fulladdad elbil att kunna köra mellan femtio och hundra mil, och då kommer elbilsrevolutionen att vara här på allvar. Redan nu är de det självklara valet vid stadskörning.

Ta körkort innan du skaffar bil

Det är alltså hög tid att börja fundera på att skaffa bil, om det är något du drömt om. Men första steget är att skaffa körkort. Körkort kanske låter som en ouppnåelig dröm för den som skippade att ta det i tonåren och som nu börjar närma sig medelåldern, men faktum är att det kan gå både fort och lätt att ta körkort, om man är beredd att lägga ner mycket tid och fokus under en begränsad tidsperiod.

Lösningen heter intensivkurs, en utbildningsform där man under en period av mellan fem och tio dagar tar flera körlektioner varje dag och samtidigt hårdpluggar teori. Intensivkurser är mycket effektiva om man satsar järnet, men kan vara slöseri med pengar om man inte tar uppgiften på allvar.

Intensivkurs i Stockholm

På en intensivkurs tar man fyra fem lektioner per dag och måste dessutom hinna med att läsa teori. Det måste alltså vara helt rensat i kalendern innan du kan våga dig på att boka en intensivkurs. I Stockholm finns många trafikskolor som erbjuder intensivkurser baserade på förkunskaper eleven har. Det är alltid bra att ha lite körvana, även på de längre intensivkurserna. Är du helt ny bakom ratten, börja därför med att lära dig grunderna i lugn och ro, kanske med en kompis som har bil och körkort. Sedan är du redo att gå en intensivkurs.

En del som vill ta körkort fort tänker att det är smartare att gå en intensivkurs i en liten by där det är betydligt lugnare trafik. Vi anser dock att det inte är särskilt smart, snarare bekvämt. Visserligen blir det lättare att lära sig köra bil och ta kortet, men om du bor i Stockholm och vill kunna köra bil här, då är det i Stockholm du ska lära dig köra bil. En intensivkurs i Stockholm är en tuff utmaning, men om du klarar det har du ett starkt självförtroende som förare och har lärt dig vikten av att placera bilen i trafiken och hålla god uppsikt, vilket är bland det allra viktigaste när man är ute och kör.