Hållbar renovering av hus & lägenheter

Just nu råder det en mycket positiv trend på både bostadsmarknaden och inom renovering. Allt fler räddar gamla hus som står öde och många intresserar sig för byggnadsvård med traditionella och hållbara material. Här listar vi några exempel på hur du själv kan tänka hållbart om du behöver renovera hemma.

Bevara istället för att byta ut

Det första du kan tänka på om du behöver utföra någon form av renovering är att försöka bevara så mycket som möjligt istället för att byta ut det. Istället för att byta ut hela köksinredningen så kanske det räcker med att du plockar ner luckorna och lämnar in dem på målning samtidigt som du målar och reparerar stommen och slipar bänkskivorna. Så kan du få ett kök som ser ut som nytt utan att behöva byta ut det. Det kommer även att bli billigare än att köpa ett nytt kök, särskilt om du har ett äldre kök av bra kvalitet.

Det finns mycket fint att hitta på exempelvis Blocket eller byggnadsvårdsbutiker. Det säljs allt fler begagnade byggnadsdelar – allt från ytterdörrar och fönster till glaspartier. Se efter om du kan hitta något passande som kan få nytt liv hemma hos dig.

Parkettgolv i äldre lägenhet
Ett fint parkettgolv är väl värt att bevara

Golv är enkla att bevara

Rejäla gamla trägolv och parkettgolv är exempel på byggnadsdetaljer som brukar vara värda att bevara. Att lägga in nya är både dyrt och i de flesta fall helt onödigt. Under gamla fula plastmattor ligger många gånger ett äldre plankgolv som bara väntar på att få lite kärlek för att bli fint igen.

Golv av trä brukar vara väl värda att renoveras istället för att bytas ut. Skulle det finnas enstaka skadade plankor eller om ytan är väldigt sliten så går det ofta relativt enkelt att ersätta dessa och i många fall så räcker det med en golvslipning för att golvet ska bli som nytt igen.

Att slipa golv är prisvärt och en väldigt resurssparande metod. I princip behövs bara en slipmaskin, slippapper och någon form av efterbehandling som exempelvis olja eller hårdvax.

Låt ett proffs slipa golvet

Det kanske kan tyckas att golvslipning är något enkelt, att det bara är att springa runt med en slipmaskin över ytan några gånger och sen är det klart. Det är långt ifrån sanningen när det kommer till äldre trägolv.

Golv som har några år på nacken är ofta lite skeva och vinda, har glipor och kräver gott handlag för att bli riktigt fina igen.

Därför är det bättre att anlita ett proffs som verkligen kan det här med att slipa gamla golv för att vara säker på att golvet blir riktigt fint och slätt efter behandlingen. En duktig golvslipare kan även ge dig råd kring den bästa efterbehandlingen av golvet utifrån ditt golvs förutsättningar och vad rummet används till.