Städa rätt utan att slita på miljön

Grumme såpa miljövänlig städning

Fönsterputs, superborttagnings-medel och propplösare. Antalet burkar och flaskor med rengöringsmedel i hem och hushåll är många. Men vad vet du egentligen om innehållet? Vad kan du göra för att städa på ett sätt som är bättre både för dig och miljön?

Ett enkelt sätt är förstås att titta efter miljömärkningar på förpackningarna. Den grönvita flygande svanen och EU-blomman är ett par exempel på en symboler som använts en länge tid. Svanenmärkta varor finns i regel i våra vanligaste butiker och ska garantera att till exempel rengöringsmedel har kontrollerats så att innehållet främjar ämnen som lätt kan brytas ner i vår natur. Symbolen används för att du som konsument ska få effektiva och dryga produkter i den rengöringsflaska du köper med dig hem. Själva förpackningen ska i sig också vara gjord så att den minskar miljöbelastningen. På så sätt sparar du på naturen varje gång du städar.

Det handlar ofta om att tänka till i affären och lägga lite mer tid på vad du köper för rengöringsmedel. Men det jobbet behöver du kanske bara göra en gång. För när du väl bytt ut miljöfarliga rengöringsmedel mot miljövänliga behöver du inte tänka nytt varje gång, du lär dig snabbt att känna igen de nya grönare produkterna.

Du kommer långt med såpa

Den klassiska såpan har blivit mer populär igen på senare år och tillverkas i dag av flera olika tillverkare. Med all rätt. Såpan kan användas till rengöring på många olika områden i hemmen, långt mycket mer än till att bara skura golv! Många såpasorter har i dag en miljömärkning och kan användas till allt från brända kastruller till ungsrengöring och till att tvätta trasmattor med. Och vilken doft du får i hemmet sen!

Städning med mikrofibertrasa

Mikrofiber i trasan ger bra hjälp

Förr städade många med mycket vatten och olika medel. Under senare år har det blivit vanligt att dra ner på mängden vatten eftersom det kräver mycket trasor för att torka upp, trasor som sen ska tvättas i maskin och det blir i slutändan inte så miljövänligt. Professionella städare sprejar hellre lätt med fukt på sina moppar i dag och torkar av golven (ta till exempel en titt på det här företaget som jobbar med städning i Stockholm). Med en blandning av gröna rengöringsmedel och lite vatten. Det räcker för att få rena golv.

Mikrofibertrasorna har blivit mycket populära eftersom de klarar av att suga upp fett och damm och då behövs inget rengöringsmedel alls. I dag finns mikrofibertrasor som passar till olika delar av städningen. En sort för damm en annan för fönsterputs till exempel.

Gott om gröna städtips på nätet

På Naturskyddsföreningens hemsida finns olika tips på vad du kan göra för en grönare städning hemma. Föreningen arbetar med märkningen “Bra miljöval”, du känner säkert igen symbolen med dess gröna svala i en grön cirkel när du ser den. På föreningens hemsida kan du få tips om miljövänlig städning i vardagen och hjälp med riktlinjer – till exempel varför är bakteriedödande medel inte bra för naturen? Du kan få tips om alternativ till rengörare som klorin – ett sätt att bleka bort fläckar är att använda miljövänligt bleksalt istället.

Gammaldags städmaterial
Bild lånad från Underbaraclara

Det finns också en uppsjö av bloggare som skriver om grön städning hemma, till exempel Smart val, Alex gröna blogg och underbaraclara och många fler. De tillhör de bloggar som skriver om hur du enkelt och prisvärt kan byta ut kemikalier på flaska mot saker du har i ditt eget skafferi. Tanken är förstås att det du törs stoppa i munnen också är bättre för resten av livet i naturen.

Bakpulver och ättika som propplösare

Ett klassiskt mormor-knep som flera bloggare i dag tipsar om är att byta ut propplösare med kemikalier mot bakpulver och vanligt ättika. Strö på bakpulver på fläckar på spisen eller i ditt avlopp, vänta ett ögonblick och häll sen på ättikan. Boom! Det kommer fräsa och spraka. Det basiska bakpulvret och syran i ättikan reagerar tillsammans. De två bubblar bort den skit du vill bli av med. Det kan lukta lite illa ett ögonblick men det är ingen fara. Det här är ju faktiskt också kemi, men inte kemikalier som skadar miljön.

Ett annat vanligt bloggar-tips handlar om fönsterputsning utan ammoniak. Du behöver inte köpa dyra medel för att få rena rutor hemma. Det räcker med diskmedel som ju redan i sig är gjort för att rengöra glas. Droppa i diskmedel i en sprejflaska med ljummet vatten och spruta på dina fönster. Sen räcker det att du skrapar glaset med en fönsterskrapa och till sist torka av dina rutor med med en torr ren trasa eller tidningspapper. Du kan självklart testa mikrofiberduk om du gillar det bättre.