Så kan vi påverka utvecklingen

Miljörörelsen brukar vara motarbetad av många som representerar företagande. De anklagar den för att vara en bromskloss mot expansion och industrin. De anklagar dem för att vara bakåtsträvare och pessimister, medan ”optimisterna” anser att deras domedagsprofeter är överdrivna och osanna. Det tar tid innan växthuseffekten påverkar oss i Sverige.

Problem när miljöbovarna inte drabbas

Den senaste tiden kommer allt fler rapporter om uppvärmning av jordens medeltemperatur. Det svåra är att den delen av världen som står för de flesta utsläpp av växthusgaser är den delen som minst drabbas av växthuseffekten. Det är länder i västvärlden, i Europa, USA och länder i Asien som Kina som släpper ut mest miljöfarliga avgaser. Flyg- och resebranschen står för en del. Det är länder som har låg levnadsstandard som de i Afrika och Asien som drabbas mest.

Växthuseffekten så här långt

Växthuseffekten har hittills mest åstadkommit översvämningar, torka och uppvärmning av medeltemperaturen. Vi ser skogsbränder som inte går att släcka och känsliga människor som dör av oväntad hetta sommartid. Så vad ska vi göra? Är det bara stora industrier som är boven? Är det flygbranschen? Det är som tur är, en hel del som vi enskilda individer kan göra. Vi, som konsumenter kan faktiskt tvinga de olika miljöbovarna att ändra sitt utsläpp av avgaser. Vi ser en klar förändring av bilar som nu kommer som elbilar och som går på biogas. Fortsätter vi som konsumenter att efterfråga det kan vi tillsammans ändra utvecklingen. Det tar tid, ju snabbare desto bättre och det är våra val som gör skillnad.

Vi kan göra skillnad

Även på andra plan kan vi göra val som gynnar miljön. Att själva efterfråga varor som är tillverkat av återvunnet material. Att slänga mindre och återanvända är andra bra sätt. Vi behöver lära oss att laga och lappa. Att efterfråga begagnade saker. Vi ser förhoppningsvis fler företag som bygger sin verksamhet på att restaurera och renovera.

Köpa begagnat är miljövänligt

Ett sådant företag finns som säljer bättre begagnade kontorsmöbler i Stockholm och genom att köpa av dem är det ett miljövänligt val. De har valt att inrikta sig på kontorsmöbler som de restaurerat och reparerar. Av dem kan man hyra eller köpa allt som behövs till kontoret; skrivbord som är ergonomiska, på det sättet att de är höj- och sänkbara, ergonomiska skrivbordsstolar, de säljer som de kallar det ”nästan nya” konferensmöbler och matsalsmöbler, förvaringsmöbler och lampor, bland annat. Vi behöver ändra vårt köpmönster och val vi som konsumenter gör.