Minska energi- och varmvattenförbrukningen för att skona plånbok och miljö på samma gång

Att spara pengar och att vara klimatsmart går ofta hand i hand, även om uppfattningen kring det ibland kan vara det motsatta. När det kommer till att vara klimatsmart handlar det dock ofta om att helt enkelt minska energiförbrukningen så gott det går. Med minskad energiförbrukning följer också lägre kostnader för energin.

Det finns många sätt att minska på energiförbrukningen, där vissa är mer betydelsefulla än andra. Ofta handlar det om att göra åtgärder i hemmet (eller på kontoret för den delen). I den här texten vill vi samla de bästa tipsen för att spara pengar på varmvattnet – och vara klimatsmart på samma gång.

Välj rätt varmvattenberedare

Att ha rätt varmvattenberedare är en viktig del i att spara på energiförbrukningen. I ett vanligt svenskt hem står varmvatten för ungefär en femtedel av hushållets sammanlagda förbrukning. Att då välja en varmvattenberedare med hög effektivitet kan bidra till att skona både plånboken och planeten i hög grad.

Många använder sig av en varmvattenberedare som går på el. Medan det här visserligen kan vara förhållandevis bra mot planeten (dock knappast optimalt), är det inte särskilt snällt mot plånboken. Varmvattenberedare som går på el är ofta ganska dyra, även om det finns mer och mindre effektiva modeller. Tar man en av de mer effektiva modellerna kan det bli ett relativt billigt alternativ.

Allra billigast och vänligast mot miljön är att skaffa en varmvattenberedare som går att koppla till solvärme eller värmepump. Dock kan det här vara förknippat med höga installationskostnader, så en viss initial investering krävs. Med den billiga driften är det dock något som tas igen med tiden.

Anpassa duschen

Nästan varje dag går varmvatten och energi åt genom duschen. Således är det ett bra område att sikta in sig på om man är ute efter att skona plånboken och miljön. Här finns det flera saker man kan göra.

Bland annat kan man byta till ett snålt duschmunstycke. Dessa kostar ofta inte särskilt mycket att köpa, men kan spara mycket pengar åt hushållet framöver. Allt som kan bidra till att minska varmvattenkostnaderna är viktigt. Att köpa ett snålt duschmunstycke innebär inga dyra installationskostnader, är enkelt och tar inte heller särskilt lång tid.

Därutöver är det viktigt att så snabbt som möjligt åtgärda en droppande kran, oavsett om det är i duschen eller någon annanstans som det droppar. Faktum är att en rinnande kran kan kosta flera tusen om året i vattenförbrukning. Om du därutöver lämnar kranen så att den droppar varmvatten blir kostnaderna ännu högre.

Ett annat vanligt tips, men som många kanske inte tänker på, är att stänga av duschen medan man tvålar in sig. Många undviker kanske att göra detta för att det inte är bekvämt eftersom det kan bli lite kallt. Med en bra duschkabin behålls dock värmen omkring dig. Givetvis finns det fler anledningar till att investera i en duschkabin än bara det. Därtill är det bra att försöka få in en vana att duscha snabbt.