Köp en villa med bergvärme

Om du står inför att köpa ett hus så står du också inför ditt livs största affär. I synnerhet om du bor i Stockholm eller i någon annan av våra större städer där priserna är betydligt högre. Här gäller det att hålla tungan rätt i munnen och försöka se en större bild än bara huset i sig. Menas här: du kommer att få ta ett lån – som de flesta av oss får göra – och det är idag kanske inga större problem sett till det låga ränteläget.

Men vad händer då räntan går upp? Plötsligt så kommer månadskostnaden att stiga rejält och om ditt hus då dessutom är dyrt att driva så kan det skapa stora problem. Här kommer många att få problem i framtiden – inte bara villaägare, utan även ägare av bostadsrätter som har en hög hyra. Man köper en lägenhet för kanske fyra miljoner och där tre av dessa är lånade kronor. Idag så är den kostnaden låg – men stiger räntan så blir det många tusenlappar: har man dessutom en månadsavgift på 5-6000 kronor så blir det till att dra åt svångremmen – rejält – för att klara kostnaden.

Motsvarande scenario kan komma för en villaägare. Hur ett hus värms upp är ett bra exempel på detta. Ett hus som värms upp av en oljepanna eller av fjärrvärme kostar mer i drift än vad ett hus som värms av bergvärme gör. Du kan tjäna så mycket som 80% – varje år – om du aktivt söker efter sådana alternativ.

En mäklare skapar ett sökfilter för dig

Det bör du också säga till en mäklare. Att kontakta en mäklare även som köpare är nämligen ett bra alternativ i Stockholm då det underlättar jakten på drömhuset. Du skapar ett filter utifrån dina önskemål som du lämnar till olika mäklare: storlek, område, priser, byggmaterial och så vidare.

Varje gång ett objekt dyker upp som motsvarar dina sökord så kommer en mäklare att kontakta dig – via mail, via telefon eller via ett sms. Här bör du alltså även addera bergvärme till det filter du skapat. Du kan läsa mer om hur mäklare jobbar och vad de har att erbjuda här.

Du kan installera bergvärme i efterhand

Naturligtvis så är det äve möjligt att göra det motsatta – köpa en villa och därefter installera bergvärme. Här kommer två stycken faktorer dock att påverka. Dels så måste det finnas rätt förutsättningar i området. Bergvärme passar inte alla hus och finns inte i alla områden – det måste finnas rätt geologiska förutsättningar. Faktor nummer två handlar om priset.

Bergvärme kommer med en ganska hög installationskostnad – räkna med mellan 80-120.000 kronor. Det kan vara tufft att ta den kostnaden så pass nära inpå ett husköp. Men, har du möjligheten så kommer den att betala av sig. Man brukar räkna med att det tar ungefär tio år innan du når break-even och kan räkna hem rena pengar.

Vi ska även tillägga att bergvärme är en grön energikälla. Det innebär att du även bidrar till en bättre miljö och en bättre värld genom valet. Så, se till att kontakta mäklare runt omkring i Stockholm och addera bergvärme till saker du eftersöker vid ett framtida husköp.