Så kan man bo mijövänligt i Borås

Boråsborna har gjort Borås känt under de senaste åren som en stad som är miljövänlig. Bland annat har man vunnit Årets Håll Sverige rent-kommun. Här har man vunnit på att ha flest antal skräp-plockare och arbetat mest med förebyggande åtgärder mot nedskräpning. Samtidigt som man har vunnit pris för Årets mest innovativa kommun. Denna utmärkelse har man fått från konferensen Future & Welfare i Malmö. Så att bo i Borås är ingen dum sak.

Byt till miljövänlig uppvärmning

Har man en villa i Borås kanske man vill kunna sänka sina uppvärmningskostnader. Förutom att byta till en uppvärmning som sänker beroendet av fossila bränslen, bör man även se till att uppvärmningen sker med så litet slöseri av el som det är möjligt. Det har visat sig att den mest el-snåla uppvärmningen är uppvärmning med hjälp av en luftvärmepump. En luftvärmepump drar mycket lite el och är för det mesta mycket energisnål. Vill man leva på ett miljövänligt sätt är det just användningen av el som avgör hur pass miljövänlig man är.

Luftvärmepump det vi kallar AC

Det vi mest känner igen som en air-condition, är de slags luftvärmepumpar som även producera varm luft, precis på samma sätt som vi får sval och kall luft av en AC. De är mycket energisnåla och därför miljövänliga sådana. Dessvärre är den inte heltäckande för uppvärmningen av ett helt hus, men den är ett alldeles utmärkt komplement.

Luftvärmepumpen mer heltäckande

Ser man till att installera en luftvärmepump som även värmer upp vattnet i huset, om man har varmvattenburen värme, alltså man har element som värms upp av varmt vatten som fyller på elementen hela tiden, får man en uppvärmning som är heltäckande. Då är inte luft/vatten-värmepumpen bara ett komplement utan en värmekälla i sig självt. Här kan du läsa mer om luftvärmepumpar i Borås.