Från jord till bord. Miljömärket Demeter är en symbol för ekologisk och biodynamisk odling. Det är ett globalt nätverk som står bakom det här miljömärket där både biodynamiska odlare och kontroll-organisationer som kollar att odlarna håller sig till vissa kriterier ingår. Förenklat kan man säga att Demeter är ungefär som KRAV, men skiljer sig på så sätt att biodynamiska preparat ska användas vid odlingen av livsmedel och vid kompostering på de certifierade gårdarna.
En gård som valt att certifiera sig enligt Demeter ska vara självförsörjande med djurfoder, gödsel och på kompost.
Du känner igen Demeter på dess symbol i vitt och brunt med en växt som också kan tolkas vara en människa.
I Sverige är det Svenska Demeterförbundet som arbetar med certifieringen och det här miljömärket.
Likt andra miljömärkningar är det bara de bönder och gårdar som uppfyller Demeterförbundets krav på biodynamiskt och ekologisk odling som får använda symbolen på sina varor. Det blir då ett bevis på att att man arbetar hårt för att ge bra mat till kunderna ute i matbutiken samtidigt som man värnar om naturen och ett hållbart klimat.
Från vanlig bonde till biodynamisk odlare
Det är en process att lägga om sin gård till biodynamisk odling. Det är en utveckling som sker i flera steg. För lantbrukare som odlar på det konventionella sättet brukar omställningen till att bli en biodynamisk gård ta ett par år ungefär.
Lantbrukare som redan odlar på ett ekologiskt sätt har ett försprång, men man får räkna med att det tar ungefär ett år för en ekologiskt bonde att bli en biodynamiskt bonde. Man måste naturligtvis ha grundläggande kunskaper i vad det innebär att driva ett lantbruk och dessutom vara intresserad av biodynamiska odlingsmetoder.
Plan för omläggning till biodynamiskt lantbruk enligt Demeter
Lantbrukare som är intresserade av att gå över till biodynamiskt odlande är självklart välkomna att höra av sig till Svenska Demeterförbundet. Här kan man få hjälp och stöd med vilken plan som behövs för att ställa om sitt jordbruk.
En så kallad omläggningsplan innehåller beskrivningar av vad som behöver göras när det gäller allt från grödor, arealer, skiftesbruk, växtföljd, gödsling och djurhållning med mera.
När lantbrukaren och en representant från förbundet har träffats och en första bedömning har gjorts, kan man skriva ett avtal mellan parterna där målet förstås är att den aktuella lantbrukarens gård ska bli certifierad av Svenska Demeterförbundet.
När odlaren har lyckats ställa om till de kriterier som finns inom förbundet när det gäller just biodynamisk och ekologisk odling – då har lantbrukaren rätt att använda det vita och bruna Demetermärket på alla varor som motsvarar det man har blivit certifierad för.
Den som vill gå med i Demeterförbundet och få bära dess symbol bör kontakta förbundet under tidig vår, då hinner arbetet med omställning till biodynamisk och ekologiskt lantbruk komma igång redan under samma år. En lantbrukare som anmäler intresse senare på året, till exempel under hösten, måste ofta vänta med att komma igång till nästa år då det har blivit vår igen.
Jordbrukare som väljer att gå med och bli certifierade enligt Svenska Demeterförbundet blir sedan löpande kontrollerade både för biodynamisk odling och ekologisk kontroll. Den kontrollen gör Aranea, HS Cert eller SMAK. Svenska Demeterförbundet gör naturligtvis också kontroller.