Tilläggsisolera huset för att spara energi

Ekologisk isolering

Undermåligt isolerade hus ger upphov till ett stort energislöseri ute i landet. I det svenska klimatet är det otroligt viktigt att se till att huset är välisolerat för att det ska bli energieffektivt – oavsett vilken typ av uppvärmning du använder dig av i bostaden. Särskilt viktigt är det om du använder direktverkande el eller oljevärme. Både miljön och din plånbok kommer att bli gladare om du investerar i tilläggsisolering.

 

Fönstren brukar beskrivas som den stora boven i dramat när man pratar om isolering, men även isolering i väggar och framför allt i taket kan påverka ditt behov av värme stort. Värme stiger som bekant uppåt och om du har ett dåligt isolerat tak ”eldar” du bokstavligt talat för kråkorna. Se till att värmen behålls i ditt eget hus.

 

Tilläggsisolering av tak brukar gå lätt att installera, särskilt om du har en tom vind. Kostnaden brukar löna sig på några enstaka år genom sänkta värmekostnader.

 

Vilket isoleringsmaterial ska jag välja?

Helst ska du givetvis välja en effektiv och samtidigt ekologisk isolering. Det har tyvärr blivit populärt med isolering i form av ”frigolit”, alltså cellplastbaserade isoleringar de senaste åren. Dessa kan knappast anses vara miljövänliga. I ett flertal fall har det även visat sig att de kan ge upphov till kondensbildning, något som du absolut inte vill ha i ditt hus.

 

Satsa istället på hållbara material som är tillverkade av förnyelsebara källor. Ett exempel är isolering av cellulosafiber. Dessa kan komma från nyodlade källor eller tillverkas av återvunnet papper. Det är ett utmärkt exempel på hur material med korta fiber som kan vara svåra att återanvända som papper igen istället kan få ett helt nytt användningsområde.

 

Leta efter entreprenörer för isolering i ditt närområde och ställ krav på att materialen de använder ska vara både miljövänliga och giftfria. Det kommer att ge dig en bättre inomhusmiljö.

 

Viktigt att komma ihåg

Äldre hus med torpargrund bör givetvis vara välisolerade, men här måste man vara försiktig med isoleringen underifrån. Att helt täppa igen under golven kan leda till att fukt blir stående och ger upphov till röta. Rådgör med en bra isoleringsfirma för att få veta vad som är den bästa lösningen så att du bibehåller en torr grund samtidigt som du får ett behagligt och energieffektivt inomhusklimat.