Smarta klimatval vid en badrumsrenovering?

Att vi renoverar mer idag har mycket att göra med att det blivit billigare. Vi kan – tack vare rot-avdraget – dra av 30% av den totala arbetskostnaden och därmed så har ett incitament för varför en renovering ska genomföras plötsligt uppkommit. I många fall så handlar det om nödvändiga renoveringar – i vissa fall om mindre nödvändiga sådana.

Det kan lätt slå över och där man ser att renoveringar sker av fel orsaker; “ grannen har genomfört en badrumsrenovering, våra bekanta har fixat köket, det skulle vara fint med en ny hall och så vidare “.

“ Att alla andra renoverar är inget bra skäl till att själv göra det. I många fall så river man ut fullt fungerande saker och ersätter med nytt; något som bidrar till en sämre miljö. En badrumsrenovering går att göra på ett mer klimatsmart sätt “

Allt detta bidrar till det slit-och-släng-samhälle som vi måste ta ett steg bort från om vi ska minska på utsläppen.

Vi vill inte regna på någons parad här. Är man i behov av exempelvis en badrumsrenovering så ska man också genomföra en sådan. Det vi däremot ska trycka på är att man kan göra en klimatsmart badrumsrenovering och göra aktiva val för en bättre miljö.

Så kan du tänka vid en badrumsrenovering i Stockholm

Vi kan exemplifiera detta genom att säga att du planerar att anlita ett företag för en stundande badrumsrenovering i Stockholm. Dessa val kan du göra för att minska åverkan på vår miljö.

  • Rivningen. Se till att det företag du anlitar har en policy om att återvinna de saker du inte ska använda i det nya badrummet. bara för att du inte gillar en blandare så innebär inte det att den inte tilltalar någon annan. Detsamma gäller badrumsskåp, kommoder, kranar och till och med kakel/klinkers. 
  • Snålspolande blandare. En vanlig dusch kostar din familj ungefär 2000 kronor per år. En stor del av det vattnet du använder kommer heller aldrig till nytta – det hamnar direkt i golvbrunnen. En snålspolande duschblandare ger ifrån sig en mängd vatten som är alldeles lämplig – du får fortfarande ett tillräckligt bra tryck – och du kan dessutom, genom att välja en sådan, halvera kostnaden vi nämnde ovan. Ett måste vid en badrumsrenovering. Tänk även på handfatet – där kan du välja en blandare som känner av dina händer och som sätts igång tack vare sina känsliga sensorer. 
  • Badkar/bubbelbad: Ska du försöka välja bort vid en badrumsrenovering. I synnerhet bubbelbadkaret som dara väldigt mycket energi. Visst, det kan för all del vara skönt att krypa ner i ett varmt bad – men hur ofta sker det och är det inte något som går att ersätta? 
  • Snålspolande toalett. En snålspolande toalett är att föredra vid en badrumsrenovering på samma sätt som de snålspolande blandarna är det. Var dock uppmärksam på hur du bor. Äldre fastigheter i Stockholm kan ha svårigheter i att klara trycket från en snålspolande toalett. Förr gjordes toaletter med en spolvolym på 15 liter – idag finns modeller med endast 2 liter. Vid osäkerhet kan du be företaget du anlita för din badrumsrenovering kontrollera fastighetens rör lite närmare. 
  • Material. Välj naturliga material i så stor utsträckning som möjligt vid din badrumsrenovering i Stockholm; trä och sten exempelvis. Försök att välja bort lyxen med golvvärme och använd mattor på de kalla klinkergolvet istället. 
  • Belysningen. LED-lampor är mycket bättre ur ett miljöperspektiv. Försök även att använda vanliga ljus i den omfattning det är möjligt – tänd exempelvis doftljus och få en mysigare – mer harmonisk – atmosfär i ditt badrum. 
  • Vardag. Städningen i ditt badrum bör ske utan en massa onödiga kemikalier. Det gå att få rent ändå. Att exempelvis använda ättika för att rengöra kakel och klinkers samt fogar är ett typiskt exempel på hur du kan gå tillväga. Ättika fungerar för övrigt även perfekt för att få bort avlagringar och kalk ur toalettstolen.