Bra Miljöval – Naturskyddsföreningens eget miljömärke

Bra miljöval - livsmedelsbutik

Naturskyddsföreningen har valt att arbeta med en egen miljömärkning för att det ska vara lättare för konsumenterna att hitta varor och tjänster som sliter så lite som möjligt på miljön. Den här märkningen går alltså under namnet “Bra Miljöval”.

Det finns i dag en hel del varor och tjänster som är godkända enligt Naturskyddsföreningens kriterier för ett bra miljöval inom nio olika verksamhetsområden. Föreningen vill alltså på så sätt hjälpa konsumenterna att bli mer medvetna när de ska handla, och konkret hjälpa människor i Sverige så att de kan göra bättre val för naturens skull.

Det här är den enda miljömärkningen i Sverige som drivs av en miljöorganisation och märket har funnits i över 25 år.

Två gröna grundmål

Som flera andra miljökämpar vill Naturskyddsföreningen att vi människor ska minska vår användning av energi och lämna de fossila bränslena för att istället använda förnybar energi som kommer från till exempel sol, vatten och vind. När det gäller föreningens miljömärkning har man ett par huvudmål med den:

  1. Naturresurser måste sparas.
  2. Den biologiska mångfalden och människans hälsa får inte hotas.

De här två målen leder till krav om att kemikalier som är giftiga och svåra att bryta ner inte får finnas i varor och tjänster som märks upp med “Bra miljöval”. På så sätt ska märkningen bidra till ett hållbart samhälle.

Ett exempel är att miljöfarliga tensiden LAS inte får finnas i tvättmedlen. Efter att Naturskyddsföreningen jobbat mycket med den frågan inom ramen för “Bra miljöval” så har man påverkat också andra på marknaden, det är faktiskt så att LAS nu nästan helt försvunnit ur svenska tvättmedel.

Licens för företag som lever upp till hårda krav

Företag som vill att deras tjänster eller varor ska märkas upp med märkningen “Bra miljöval” kan testas av Naturskyddsföreningen. Om företagen som vill bli testade klarar av att leva upp till Naturskyddsföreningens kriterier kan de få en licens som visar att företaget arbetar grönt och sliter så lite som möjligt på miljön. Men att man en gång har fått licens betyder inte självklart att man får behålla den. Företagen som vill behålla miljömärkningen måste löpande bevisa att de fortsätter leva upp till de krav som ställs för att få erhålla licens och bära märket “Bra miljöval”. Det går naturligtvis inte att få licens på något annat sätt än att låta sig testas.

Kriterierna ändras också med tiden. Alltså de blir tuffare för var dag som går. Testerna går till så att Naturskyddsföreningen tar hjälp av speciella revisorer som utifrån olika dokument kontrollerar företagen med licens varje år. Utöver det arbetet med återkommande förberedda kontroller så utför föreningen dessutom också stickprov.

På så sätt fortsätter hela tiden “Bra miljöval” att utveckla miljöarbetet så att vi människor dag för dag ska slita mindre och mindre på vårt jordklot.
Bra miljöval granskas också i sin tur

Det finns ingen part i handeln som äger eller står bakom miljömärkningen “Bra miljöval”. Den är fristående från både säljare och köpare och därmed en så kallad “tredje part” som inte tar hänsyn till om någon av de andra två parterna försöker påverka märkningen eller dess kriterier.

“Bra miljöval” ska bara ta hänsyn till naturens bästa och anpassar sig inte efter något företags förutsättningar eller liknande.

Också “Bra miljöval” testas av utomstående för att det ska gå att lita på märkningen. Det är organsationen GENICES (Global Ecolabelling Network’s Internationally Coordinated Ecolabelling System) som genomför tester av Naturskyddsföreningens miljömärkning. Det görs på uppdrag av Global Ecolabelling Network (GEN). GEN kan beskrivas som ett internationellt nätverk för föreningar och organisationer som jobbar med just miljömärkningar och arbetar för att driva på utvecklingen så att fler varor och tjänster blir miljömärkta så att naturen kan räddas.